Ako vybrať sadu riadu?

Sťahujete sa do nového bytu alebo len vybavujete kuchyňu? Základom každej kuchyne je kvalitná súprava riadu, ktorá sa skladá z rôzne veľkých hrncov či panvíc, ale v rovnakom dizajne a z rovnakého materiálu. Pokiaľ budete výberu venovať dostatok času, môže vám súprava riadu vydržať aj dlhé roky.

Sťahujete sa do nového bytu alebo len vybavujete kuchyňu? Základom každej kuchyne je kvalitná súprava riadu, ktorá sa skladá z rôzne veľkých hrncov či panvíc, ale v rovnakom dizajne a z rovnakého materiálu. Pokiaľ budete výberu venovať dostatok času, môže vám súprava riadu vydržať aj dlhé roky.

Doba čítania 9 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Typy

  • Riady sa tešia veľkej obľube vďaka svojej odolnosti a dlhej životnosti

  • Hrnce so silným sendvičovým dnom majú vynikajúce termoakumulačné vlastnosti

  • Dno plynule odovzdáva teplo dovnútra nádoby bez výkyvov a po celej svojej ploche

  • To uľahčuje varenie a zabraňuje pripaľovaniu

  • Riad je možné použiť aj v rúre do 240 °C

  • Vyššia spotreba energie

  • Neľahká údržba

Nerezové sady riadu

  • Vybavené nepriľnavým keramickým vnútorným povrchom

  • Sú odolné proti mechanickému poškodeniu a pachom

  • Možno na nich variť, vyprážať aj piecť úplne bez tuku, sú teda vhodné na prípravu zdravej kuchyne

  • Materiál je odolný voči vysokým teplotám až do 400 °C

  • Riad môžete použiť aj do rúry s teplotou do 300 °C, ale iba v prípade, ak nemá plastové úchytky

  • Keramický povrch je citlivý na poškriabanie, preto pri varení či vyprážaní nepoužívajte kovové náčinie

Keramický riad

  • Vyrábajú sa z tenkého oceľového plechu pokrytého veľmi odolnou minerálnou vrstvou

  • Obľúbené sú vďaka svojmu dekoratívnemu vzhľadu v rôznych farebných prevedeniach

  • Nízka obstarávacia cena

  • Nesmú sa po vytiahnutí z rúry prudko schladiť, pretože by ich povrchová úprava popraskala

  • Jedlo sa môže vďaka tenšiemu dnu pripaľovať

Smaltovaný riad

  • Titánový riad je vyrobený v kombinácii s inými materiálmi, veľmi často s keramikou

  • Dá sa na ňom variť úplne bez tuku a oleja

  • Ľahko sa udržuje

  • Vysoko odolné

  • Riad sa rýchlo a rovnomerne zahrieva a dlho udrží teplo, čím výrazne šetrí energiu pri varení

  • Vyššia cena

Titánový riad

Liatina
Veľmi pevný materiál, ktorý dobre odoláva vysokým teplotám a rovnomerne vyžaruje teplo. Skúsení kuchári si liatinu obľúbili práve kvôli rovnomernému pečeniu alebo vyprážaniu pri vysokej teplote bez rizika vzniku studených miest a nerovnomerného prepečenia. Jeho zvláštnosťou je, že čím dlhšie slúži, tým je na ňom príprava jedla jednoduchšia. Pri častom používaní vytvoria oleje z pokrmov na povrchu prirodzenú nepriľnavú vrstvu, takže môžete pri varení a smažení obmedziť množstvo pridávaného tuku alebo variť úplne bez neho. Nevýhodou liatiny je jej vyššia váha. V porovnaní s nerezovým a najmä napríklad hliníkovým riadom je niekoľkonásobne ťažší, čo môžete pocítiť pri častej manipulácii. Liatina samotná je magnetická, takže riad prirodzene dobre funguje na indukciu bez nutnosti akýchkoľvek úprav. Vyrába sa aj so sendvičovým dnom.

Meď
Je to najlepší vodič tepla zo všetkých kovov používaných v gastronómii. Výborná vodivosť znamená rýchlu odozvu na zmenu výkonu variča, čo je u riadu prakticky tou najdôležitejšou vlastnosťou, pokiaľ chcete variť na špičkovej úrovni. Preto sú medené hrnce a panvice obľúbené medzi profesionálnymi kuchármi po celom svete. Vďaka rýchlemu a rovnomernému rozvodu tepla je varenie na tomto riade veľmi rýchle a úsporné. Ďalšou výhodou je dokonale dizajnový vzhľad použitého materiálu. Ten sa ale odráža aj v cene, ktorá je v porovnaní s ostatnými súpravami vysoká. Medený povrch tiež vyžaduje o niečo dôkladnejšiu údržbu.

Sklo
Osvedčí sa v rúre pri pečení mäsa, zapekaní zemiakov alebo cestovín aj v sladkej kuchyni. Disponuje akumuláciou, vďaka ktorej zostane jedlo teplé aj desiatky minút. Sklo je úplne ľahostajné voči chemickému pôsobeniu vody, vzduchu alebo potravín a veľmi dobre odoláva vysokým aj nízkym teplotám. Varné sklo je priehľadné, a tak aj v zatvorenom pekáči vidíte, koľko máte pod mäsom šťavy a či sa nepripaľuje. Nevýhodou skla je jeho krehkosť a vyššia hmotnosť.

Druhy

Hrniec

  • Stredná výška, užší priemer a dve uchá

  • Zmestí sa obvykle aj na menšiu platničku

  • Pre rovnomerné prehriatie obsahu je v ňom potrebné pokrm miešať

  • Priemery hrncov sa najčastejšie pohybujú od 10 do 30 cm s objemom 2–6 l

Kastról

  • Má oproti hrncu menšiu výšku a širší priemer

  • Najviac používané kastróly majú priemer medzi 16–24 cm s objemom 1–4 l

  • Na varenie v kastróli je potrebné použiť väčšiu platničku, ale vďaka tomu umožňuje rýchle a rovnomerné ohriatie pokrmu

Rajnica

  • Jedná sa o nižší hrniec s praktickou dlhou rukoväťou

  • Široký lievik

  • Je ideálny pre ohrev vody, mlieka, varenie vajec alebo napríklad na prípravu zápražky

  • Priemer býva 16–24 cm s objemom okolo 1 l

Panvica

  • Nízka plochá nádoba s dlhou rukoväťou pre bezpečné prenášanie a držanie počas varenia

  • Slúži predovšetkým na vyprážanie, restovanie a praženie

  • Pokiaľ je opatrená nepriľnavou vnútornou vrstvou, pokrmy sa nebudú pripekať

  • Najbežnejšie panvice majú priemer 20–32 cm

  • Sú vysoké 4–9 cm, výška panvíc WOK sa pohybuje okolo 11 cm, zatiaľ čo u palacinkových panvíc býva 2 cm

Doplnky

  • Odmeriavacia stupnica umožňuje ľahko zmerať množstvo vody / omáčky / prísady bez používania odmerky

  • Pevné uchá sa vyrábajú z ocele alebo plastu, plast menej vedie teplo, a tak nie sú uchá rozpálené, hrniec potom ale nemožno používať v rúre

  • Odnímateľná rukoväť šetrí miesto v kuchyni, rukoväť je možné použiť na viac hrncov, aj keď je rukoväť plastová, možno potom hrniec používať aj v rúre

Rady na záver

Pred nákupom si premyslite, aké pokrmy bežne varíte. Pomôže vám napísanie si zoznamu 20 najčastejšie pripravovaných pokrmov, z ktorého vyplynie, aké kusy riadu sú pre vás vhodné. Záleží samozrejme aj na počte osôb, pre ktoré budete variť. Single, ktorý varí len príležitostne, bude potrebovať iný riad ako štvorčlenná domácnosť, kde sa varí denne. Majte tiež na pamäti, že väčší počet kusov riadu vám umožňuje pripravovať niekoľko jedál naraz.

Sady riadu môžu byť rôzne. Niektoré obsahujú iba hrnce, iné kombináciu hrncov, kastrólov a rajnice. V súpravách s väčším počtom nájdete vedľa panvice aj špecifickejšie kusy riadu, ako sú omáčnik či mliekovar alebo kuchynské náčinie. Súčasťou súprav sú aj pokrievky k jednotlivým kusom.

Malé súpravy riadu sa môžu skladať z menej ako 6 kusov riadu, z 2 hrncov, rajnice a pokrievok alebo iba z 1 druhu riadu, prípadne z 2 panvíc. Takáto súprava vám nevybaví kompletne kuchyňu, ale bohato postačí, ak varíte iba výnimočne a pre málo osôb. Môžete ju samozrejme kedykoľvek rozšíriť prikúpením ďalšej výbavy.

Základné súpravy obsahujú 7 - 9 kusov (obvykle 4 typy riadu a 4 pokrievky) a s nimi už vytvoríte dobrý základ svojho kuchynského vybavenia. Jedná sa často o kombináciu hrncov, kastrólov a rajnice. Dokúpiť k nim budete musieť panvice a špecifickejšie kúsky riadu. Môžete potom variť ako pre celú rodinu, tak aj pre seba.

Rozšírené súpravy majú 10 a viac kusov riadu a ak si správne vyberiete, vydrží vám celý život. V takýchto súpravách bývajú hrnce, kastróly, rajnice a panvice rôznych veľkostí, niekedy vrátane kuchynského náčinia a odkladacích podložiek pod hrnce.

Pri výbere riadu sa informujte, pre aké druhy sporáka je vhodný. Niektoré znesú všetky druhy ohrevu vrátane indukčného, iné na indukciu nepatria. Napríklad niektoré keramické riady možno podľa výrobcov bez problémov použiť aj na indukciu, iní potom k svojim keramickým výrobkom ponúkajú špeciálnu redukčnú podložku. Či je riad vhodný pre indukčný sporák, ľahko overíte aj sami priložením magnetu na dno nádoby. Pokiaľ je magnetické, bude výrobok na indukcii funkčný.

Či riad môžete umývať v umývačke, sa dozviete na návode od výrobcu. Všeobecne do umývačky nepatrí meď a surová liatina bez povrchovej úpravy. Venujte tiež pozornosť výberu umývacích prostriedkov do umývačky, odporúčajú sa šetrné varianty. Tie agresívne môžu riadu poškodiť, napríklad narušiť nepriľnavú vrstvu na keramickom riade. Pri voľbe spôsobu čistenia a čistiaceho prostriedku sa riaďte materiálom riadu.

Ručné umývanie zaručí nerezovému riadu dlhšiu životnosť ako umývanie v umývačke.

Kvôli citlivosti smaltu na zmeny teplôt nechajte riad najprv vychladnúť a až potom ho čistite. Do nádoby s pripečenými zvyškami jedla nalejte teplú vodu a nechajte odmočiť, potom vyčistite kefou a hubkou.

Liatinové hrnce nečistite drôtenkou, povrch by sa mohol poškriabať. Po varení nemastných pokrmov stačí riad vytrieť papierovým obrúskom. Po príprave mastných pokrmov do riadu nalejte studenú vodu. Vzniknutý teplotný šok spôsobí, že sa zvyšky jedla uvoľnia. Celý obsah potom vylejte a riad iba vytrite dosucha. Pri čistení sa vyhnite umývaciemu piesku a ďalším prostriedkom s abrazívnou prísadou.

Hrnce z keramiky stačí umyť teplou vodou a čistiacim prostriedkom.

Riady z titánu nepoškriabete, môžete naň používať aj drôtenku a kovové pomôcky.

Na čistenie medených hrncov sa vyrábajú špeciálne pasty, ktoré jemne čistia a obnovujú prirodzený lesk materiálu.

Na varné sklo nepoužívajte drôtenku, mohli by ste ho poškriabať. Zanesené nečistoty a mastnoty ľahko odstránite pomocou bežného čistiaceho prostriedku na riad.